Loading icon

Maailman korkein rakennus

Burj Khalifa, arabiasta. "Khalifa Tower" on maailman korkein rakennus - 828 m ja monikerroksisin - 163 kerrosta, lukuun ottamatta 48 teknistä ja maanalaista kerrosta. Pilvenpiirtäjällä on maailman pisin torni - 180 metriä. Tämä mahtava rakennus sijaitsee Dubaissa (UAE).

Miksi sitä kutsuttiin

Suunnittelun aikana kerrostalo sai nimen "Burj Dubai", joka tarkoittaa "Dubain tornia". Sheikki Mohammed bin Rashid Al Maktoum, joka hallitsi tuolloin Dubain emiraaattia, nimesi tornin Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentin Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyanin kunniaksi. 4. tammikuuta 2010 avajaisten aikana järjestettiin virallinen nimenmuutos.

Rakennusprojekti

Projektin suunnitteli amerikkalainen arkkitehti Adrian Smith. Rakennus suunniteltiin "kaupungiksi kaupungissa" - omilla virkistysalueineen, ravintoloineen, kauppoineen ja urheilukenttineen.

Rakentamisen aikana tämän upean rakenteen korkeus pidettiin salassa. Tämä tehtiin, jotta kukaan ei voisi suunnitella rakennusta korkeammalle. Tästä syystä versioita oli monia. Aluksi oletettiin, että sen korkeus on 705 m ja myöhemmin - 940 m.

Jättiläisen talon rakentaminen

Tornin rakensi Samsung. Laitoksen rakentaminen aloitettiin vuonna 2004. Rakennustyömaalla työskenteli 12 000 työntekijää, jotka rakensivat 2 kerrosta joka viikko. Rakennuskustannukset olivat 1,5 miljardia dollaria.


Rakenteen piti kestää paitsi suuria painokuormia myös lämpökuormia, joten betoniseoksesta valmistettiin erityinen koostumus, joka kestää +50 C lämpötiloja. Betonityöt suoritettiin yöllä, kun ilman lämpötila ei ollut korkea, ja betonijäätä sekoitettiin. Yhteensä kulutettiin 320 tuhatta kuutiometriä. m. betonia ja 60 tuhatta tonnia metallirakenteita.

Miltä rakennus näyttää

Torni on muodoltaan epäsymmetrinen ollakseen vähemmän heilahteleva tuulesta ja muistuttaa stalagmiittia. Rakennuksen ulkopinta-ala on 75 % lasia ja se on 111,5 tuhatta neliömetriä. m. Tilojen lämpötilan alentamiseksi ja pölyltä suojaamiseksi käytettiin sävytettyjä julkisivupaneeleja. Koko lasijulkisivun pesu kestää kolme kuukautta.

Mitä Dubain

Rakennusrakennuksen sisällä on sijaitsee: hotelli, 900 asuntoa, toimistotilaa ja ostoskeskuksia. Kahdessa kerroksessa on urheilukeskuksia ja näköalatasanteita. Tunnelmaravintola sijaitsee 122. kerroksessa ja on maailman korkeimmalla sijaitseva ravintola.

Kiinteistöön pääsee kolmen eri sisäänkäynnin kautta. Siinä on 57 hissiä, joiden nopeus on jopa 10 m/s, ja 8 liukuporrasta. Koko tietoliikennejärjestelmä sijaitsee aivan pilvenpiirtäjän huipulla.

Mielenkiintoisia faktoja

Tornin viereisellä alueella on keinotekoinen lampi, jonka pinta-ala on 12 hehtaaria, musiikkisuihkulähde. Suihkulähteen värivalaistukseen käytetään yli 6,6 tuhatta valolaitetta. Suihkulähteen pituus on 275 m ja suihkujen korkeus 150 metriä. Pilvenpiirtäjän sisälle on asennettu ilmastointi- ja aromatisointijärjestelmä. Kehitettiin ainutlaatuinen aromi, joka toimitetaan tiloihin erityisten kalvojen ansiosta lattiassa olevien erityisten ritilöiden kautta.