Loading icon

Merkittäviä paikkoja Tukholman ympäristössä

Tukholma on yksi Euroopan kauneimmista ja valovoimaisimmista kaupungeista. Tässä on joitain kaupungin merkittävimmistä vierailukohteista.

Ruotsin pääkaupungissa on monia museoita ja gallerioita, mutta siellä on myös vähemmän tunnettuja, joihin kannattaa tutustua! Jos olet esimerkiksi valokuvauksen ystävä, katso Fotografiska.

1. Kuninkaanlinna

Kuninkaanlinna on yksi Tukholman näkyvimmistä maamerkeistä ja loistava tapa tutustua Ruotsin pääkaupungin rikkaaseen historiaan. Ylellinen barokkirakennus valmistui vuonna 1760, ja siinä on upea italialais-barokkimainen julkisivu, mikä tekee siitä yhden Euroopan ainutlaatuisimmista kuninkaallisista palatseista.

Palatsi on Ruotsin valtionpäämiehen virallinen asuinpaikka, jossa hän suorittaa perustuslaillisia, valtion seremoniallisia ja virallisia tehtäviään. Siellä järjestetään myös suurin osa monarkian virallisista vastaanotoista, jotka ovat avoinna vierailijoille ympäri vuoden.

Ei ole vaikea kuvitella, miksi palatsi on ollut suosittu turistikohde siitä lähtien, kun se pystytettiin vuonna 1754. Sen suunnitteli arkkitehtimestari Nicodemus Tessin Nuorempi, joka sai inspiraationsa Rooman arkkitehtuurista. Valtavassa rakenteessa on yli 600 huonetta, jotka on jaettu 11 tasoon.

Kun tutkit palatsin halleja ja vastaanottohuoneita, on helppo eksyä ylellisesti sisustettuihin tiloihin ja ylellisiin kalusteisiin. Esimerkiksi aamiaishuone on luotu näyttämään saksalaiselta tavernalta, ja siinä on veistetty marmorikatto ja kokoelma kullattuja hopeisia kynttilänjalkoja Saksasta.

Kävelyllä palatsin puutarhassa paljastaa rivit puita, suihkulähteitä sekä kaskadeja ja pensaslehtoja, jotka luovat puistoon eristäytyneen, romanttisen tunnelman. Se on ihana paikka rentoutua ja virkistäytyä kaupungin nähtävyyksien parissa vietetyn innostavan päivän jälkeen.

Kun olet palatsissa, muista vierailla Livrustkammarenissa (kuninkaallinen asevarasto), joka on ilmainen museo, joka kertoo Ruotsin monarkian tarinan haarniskan ja vaatteiden kautta. Löydät suuren kokoelman kruunuja, valtionmiekkoja ja muita esineitä, joita on siirretty sukupolvelta toiselle neljän vuosisadan aikana.

Turistit pitävät auton vuokraamista yhtenä parhaista tavoista nauttia kaikesta, mitä Ruotsilla on tarjota. Turistiluokan auton vuokraus Tukholman lentoasemalla maksaa noin 18 euroa päivässä, Malmön lentoasemalla noin 19 euroa päivässä.

2. Pyhän Nikolauksen katedraali

St. Nicholas, jota kutsutaan myös nimellä Tukholman Domkyrkoforsamling (Tukholman katedraali), on kaupungin vanhin kirkko, joka on peräisin vuodelta 1200 jKr. Se sijaitsee Gamla Stanissa, Tukholman vanhassakaupungissa, ja se rakennettiin vuonna 1306 palaneen kalastajien kappelin paikalle.

Kirkon sisällä on useita tärkeitä taideteoksia. Yksi kuuluisimmista on keskiaikainen Pyhän Yrjön ja lohikäärmeen veistosryhmä, jonka Lyypekkiläinen Bernt Notke loi vuonna 1489. Se on veistetty tammipuusta, maalattu ja osittain kullattu.

Toinen kuuluisa taideteos katedraalissa on Vadersolstavlan eli Parhelion-maalaus. Se kuvaa ilmiötä, joka nähtiin Tukholman yläpuolella 20. huhtikuuta 1535, kun kuuden "aurinkokoiran" nähtiin lähestyvän kaupungin ylle.

Näiden taideteosten lisäksi katedraalissa on muita mielenkiintoisia historiallisia esineitä. Näitä ovat hopeaalttari vuodelta 1650, kaksi kuninkaallista tuolia - molemmat Burchard Prechtin veistoksia - ja saarnatuoli.

Mielenkiintoista kyllä, kirkossa on myös Olaus Petrin hauta, joka oli Ruotsin protestanttisen uskonpuhdistuksen johtava henkilö. Hän kuoli 1500-luvulla ja on haudattu saarnatuolin alle.

Kirkolla on ainutlaatuinen suhde Ruotsin kuninkaalliseen perheeseen. Tämä on johtanut moniin tapahtumiin, kuten kruunajaisiin ja häihin.

Tuomiokirkossa on myös joitain Ruotsin vaikuttavimmista taideteoksista. Yksi niistä on suuri veistos Pyhästä Yrjöstä ja lohikäärmeestä, joka tilattiin Brunkebergin taistelun muistoksi vuonna 1471. Veistos on veistetty tammipuusta, taidokkaasti maalattu ja osittain kullattu.

3. Keskiaikaisen taiteen museo

Keskiaikaisen taiteen museo on rakennettu 1500-luvun kaupunginmuurien jäänteiden ympärille, ja se on kiehtova paikka oppia elämästä keskiaikaisessa Ruotsissa. Sen laaja kokoelma sisältää erilaisia esineitä jäänteistä huonekaluihin.

Kokoelma kattaa useita aiheita, mutta sen tärkein painopiste on keskiaikaisessa eurooppalaisessa taiteessa. Siinä on ainutlaatuinen kokoelma keskiaikaisia teoksia, joita ei ole kopioitu muualla maailmassa.

Sen kokoelma eurooppalaista taidetta on monipuolinen, ja siinä on esimerkkejä goottilaisesta kuvanveistosta, romaanisesta arkkitehtuurista ja islamilaisesta taiteesta. Siinä on myös laaja valikoima valaistuja käsikirjoituksia ja lasipyörteitä.

Ruotsissa keskiaika oli uskonnollisten ja kulttuuristen muutosten aikaa, johon vaikutti kristinusko. Suurin osa kokoelmasta sisältää tänä aikana tuotettua taidetta, kuten uskonnollisia patsaita, krusifikseja ja lasimaalauksia.

Keskiaikaisen taiteen museon toinen osa on omistettu esikristilliselle taiteelle, ja siellä on kivikaudella tehtyjä kaiverruksia. Näihin kuului kuvia leijonista, hirviöistä ja linnuista.

Ruotsalaisessa taiteessa alettiin kuvata enemmän ihmishahmoja pronssikaudella, mutta rautakaudella ja viikinkikaudella painopiste siirtyi eläinmuotoihin. Zoomorfiset muodot, jotka olivat yleisiä riimukivikaiverruksissa, ovat muistutus tästä ajanjaksosta.

Kansallinen historiallinen museo (Historiska Museet) Tukholmassa on valtava laitos, joka kattaa Ruotsin esihistoriasta nykypäivään. Suurin osa näyttelyistä on mahdollista nähdä yhdellä käynnillä, mutta kannattaa käydä eri päivinä.

Museoon on vapaa pääsy, ja siellä on laaja valikoima näyttelyitä muinaisista sivilisaatioista nykytaiteeseen. Mielenkiintoisimpia ovat viikingit ja kellarissa oleva aarrekammio, joka on epäilemättä Euroopan paras kulta- ja hopeaaarteiden kokoelma.

4. Pohjoismainen museo

Pohjolan museo on yksi Tukholman suosituimmista museoista, ja se on kaupungissa vierailevien matkailijoiden näkemisen arvoinen paikka. Siinä on valtava kokoelma ruotsalaista kulttuuria ja perintöä. Se on myös loistava paikka vierailla niin lapsille kuin aikuisillekin, sillä siellä on lasten leikkimökki, joka on täynnä esineitä Ruotsin historiasta.

Museon laajat kokoelmat sisältävät vaatteita, leluja, miekkoja ja muita esineitä, jotka kuvaavat sekä modernin että perinteisen Ruotsin elämää. Heillä on myös kokoelma ruotsalaisia asuntoja, huonekaluja ja taidetta.

Artur Hazeliuksen vuonna 1873 perustama Pohjoismainen museo on kulttuuriperinnön, etnografian ja kansantaiteen laitos, joka kattaa Ruotsin 500 vuoden historian. Sen vaikuttava kokoelma sisältää tekstiilejä, vaatteita, nukkekoteja ja muita esineitä, jotka kuvaavat maan perinteitä, elämäntapoja ja kulttuuria.

Se sijaitsee Djurgrdenin saarella Tukholman keskustassa, ja sen on suunnitellut arkkitehti Isak Gustaf Clason. Sen oli alun perin tarkoitus säilyttää kansakunnan aineellinen perintö kansallisena muistomerkkinä.

Nykyään Pohjoismainen museo on suuri monikerroksinen rakennus, jossa on esillä suuri osa Ruotsin kulttuuriperinnöstä. Se on loistava tapa oppia lisää Ruotsin historiasta ja kulttuurista sekä nähdä joitain maan ikonisimpia taideteoksia.

Kävijät voivat nähdä erilaisia näyttelyitä, kuten muodista ja trendeistä, koruista, sisustussuunnittelusta, huonekaluista, lasista ja posliinista ja paljon muuta. He voivat myös tutustua saamelaisille omistettuun alueeseen sekä ajatuksia herättävään arktiseen näyttelyyn.

Museo uusittiin äskettäin uusien gallerioiden ja interaktiivisemman kokemuksen lisäämiseksi vierailijoille. Sen uusi ydinnäyttely Northern Exposure keskittyy Pohjoismaiden taiteeseen ja sen vaikutuksiin nykytaiteeseen. Sen kuratoi joukko taidehistorioitsijoita, joihin kuuluivat Klaus Ottmann, Jonathan Sajda ja Robin Kaufman.

5. Skansenin ulkoilmamuseo

Djurgardenin saarella sijaitseva Skansenin ulkoilmamuseo on maailman vanhin ulkoilmamuseo ja yksi Tukholman suosituimmista nähtävyyksistä. Artur Hazeliuksen vuonna 1891 perustama museo esittelee teollista vallankumousta edeltävää elämää. Museo on pakollinen nähtävyys matkailijoille, jotka haluavat tutustua ruotsalaiseen kulttuuriin ja perintöön.

Museo koostuu noin 150 perinteisestä talosta eri puolilta Ruotsia, ja monet ovat peräisin 1700-, 1800- ja 1900-luvun alusta. Kaikki rakennukset on järjestetty jalava-, tammi- ja vaahterapuiden reunustamien polkujen varrelle.

Jokainen rakennus on ainutlaatuinen ja selittää, kuinka ihmiset asuivat omilla alueillaan. Museoon kuuluu myös eläintarha, jossa on skandinaavisia eläimiä, kuten poroja, hirviä ja ilveksiä.

Skansenin ulkoilmamuseossa järjestetään monia tapahtumia, kuten kesäisiä lauluiltoja ja kansanmusiikkiesityksiä. Nämä tapahtumat sopivat hyvin perheille ja ovat hauska tapa viettää päivä.

Skansenissa vierailijat voivat myös osallistua monenlaisiin käsitöihin ja perinteisiin aktiviteetteihin. He voivat esimerkiksi pukeutua perinteisiin vaatteisiin ja esittää perinteisiä tansseja tai lauluja.

Se on upea paikka vierailla koko perheelle, ja se on varmasti yksi Tukholman suosikkinähtävyyksistäsi. Lapsille on tarjolla eläintarha, ratsastusta ja muuta toimintaa.

Skansen-museossa on rakennusten lisäksi useita kauppoja, jotka myyvät erilaisia käsityöläisiä tuotteita. Museossa järjestetään myös useita tapahtumia ympäri vuoden, mukaan lukien kuuluisat Singalong-illat Allsang pa Skansen ja joulumarkkinat.