Loading icon

Islannin kansallispuistot

Islanti on maa, joka on täynnä luonnon kauneutta. Mahtavista kallioista ja jäävuorista dramaattisiin vesiputouksiin, geysireihin ja vuoriin – tässä uskomattomassa kohteessa on jokaiselle jotakin!

Tulen ja jään maalla on useita kansallispuistoja, jotka ovat vierailun arvoisia. Opi oppaastamme kaikki, mitä sinun tulee tietää näillä suojelualueilla vierailemisesta!

Skaftafell

Skaftafell on upea kansallispuisto Islannin kaakkoisosassa. Siellä on valtava Vatnajokull-jäätikkö, ja siellä on upeita vesiputouksia, vuoria ja tulivuoria. Tämä luonnonihmemaa on täydellinen kohde niille, jotka haluavat nähdä Islannin uskomattoman kauneuden läheltä ja henkilökohtaisesti.

Siellä on myös joitain maan ikonisimpia luonnonsuojelualueita ja kasvistoa. Tämä alue on ollut suojeltu vuodesta 1967, ja siitä tuli osa Vatnajokullin kansallispuistoa vuonna 2008.

Skaftafellin maisema on muodostunut hitaasti tuhansien vuosien aikana. Tulivuorenpurkausten, maanjäristysten ja jäätiköiden valtavat voimat ovat luoneet ainutlaatuisen ja unohtumattoman maiseman.

Monimpia tällä alueella kukoistavia kasvilajeja ei juurikaan löydy mistään muualta saarelta, mukaan lukien jäätikkölenikki, vuoristorauta, angelica ja arktinen timjami. Maisemassa asuu erilaisia lintulajeja sekä luonnonvaraisia nisäkkäitä, kuten naalikettua ja minkki.

Vaellus Skaftafellissä on uskomattoman palkitsevaa, sillä alueella on useita vaellusretkiä, joiden avulla voit tutustua alueen upeimpiin nähtävyyksiin. Se on loistava tapa nähdä luonto parhaimmillaan, ja on suositeltavaa vuokrata opas jokaiselle vaellukselle.

Skaftafell sijaitsee noin 4 tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista. Reitillä 1 on Skaftafell. Tämä on suosittu kohde matkailijoille, jotka haluavat kokea Islannin upean luonnonkauneuden.

Voit päästä Skaftafelliin itse, mutta on parempi varata opastettu kierros kokeneiden islantilaisten oppaiden kanssa. Heillä on runsaasti paikallistietoa, ja he voivat viedä sinut Skaftafellin parhaille vaellusreiteille, vesiputouksille ja jäätiköille.

Kansallispuistoon pääsee autolla, mutta tieolosuhteet kannattaa tarkistaa ennen lähtöä. Sinun on maksettava sisäänpääsymaksu saapuessasi, mutta tämä on osa puiston suojelutoimia.

Jotta sinulla on mahdollisimman ikimuistoinen kokemus, on parasta vierailla Skaftafellissä kesällä. Puistossa on yleensä miellyttävä sää, ja siellä on paljon aktiviteetteja, jotka pitävät sinut kiireisenä.

Turistit pitävät auton vuokraamista yhtenä parhaista tavoista nauttia Islannin tarjonnasta. Turistiluokan auton vuokraaminen Reykjavikin lentokentällä maksaa noin 19 euroa päivässä, Reykjavikin keskustassa noin 21 euroa päivässä.

Vatnajokull

Vatnajokull on ainutlaatuinen kansallispuisto, jossa yhdistyvät luonnonilmiöt, kuten jäätiköt, tulivuoret ja geoterminen toiminta. Se perustettiin vuonna 2008, ja se kattaa 13 % Islannista ja kuuluu Euroopan suurimpiin kansallispuistoihin.

Sen ainutlaatuisuus perustuu tulen ja jään väliseen vastavuoroisuuteen, mikä tekee siitä poikkeuksellisen houkuttelevan vierailijoille. Puisto sijaitsee Kaakkois-Islannissa ja on tunnettu upeista maisemistaan.

Puistossa on useita kunnioitusta herättäviä ominaisuuksia, kuten jäätikisiä laguuneja ja jäisiä jokia. Nämä ominaisuudet tekevät paikasta suositun matkakohteen ympäri maailmaa.

Toinen puiston kohokohta ovat jääluolat. Nämä luolat sijaitsevat Vatnajokull-jäätikön pohjalla, joka muodostaa puiston kaiman. Jäätikön vesi on kaivertanut luolia, ja niihin voi tutustua opastetulla matkalla.

Jäätikköjääluolissa asuu myös monenlaisia villieläimiä, kuten jääkarhuja, naalikettuja ja hylkeitä. Niitä kannattaa nähdä sekä luonto- että seikkailijalle.

Pääset näille alueille Reykjavikista vuokraamalla auton tai matkailuauton. Matka kestää vähän aikaa, mutta se on ajamisen arvoinen.

Lisäksi voit nähdä alueen uskomattomat vesiputoukset, kuten Dettifoss ja Askja. Alueella on myös monia muita tutustumisen arvoisia nähtävyyksiä, kuten Skaftafell ja Jokulsarlon.

Lisäksi puistossa on useita vaellusreittejä. Jotkut ovat helppoja, kun taas toiset sisältävät vaikeampaa maastoa. Vaellukset voivat olla loistava tapa kokea Vatnajokullin luonnonkauneutta ja tutustua alueen historiaan.

Vatnajokullin maisema on hyvin monimuotoinen, ja pohjoispuolella on ylänkötasango ja vuoret. Se sisältää myös 25 kilometriä (14 mailia) pitkän jäätikkökanjonin, Jokulsargljufurin.

Joitakin puiston suosituimpia aktiviteetteja ovat vaellus, kalastus ja telttailu. Voit myös nauttia kiertueesta 4x4-jeepillä.

Puistoa hallinnoi Islannin hallitus. Se on tehokas organisaatio, jolla on kypsä hallinto, hyvä hallintorakenne ja kokenut henkilökunta. Lisäksi paikalliset kunnat ja yritykset tukevat puistoa kaikilla tasoilla.

Thingvellir

Thingvellir on yksi Islannin suosituimmista kansallispuistoista, ja se on pakollinen kohde, kun suunnittelet matkaa Islantiin. Se ei ole vain kaunis paikka vierailla, vaan se sisältää myös monia ainutlaatuisia aktiviteetteja, jotka tekevät matkastasi varmasti unohtumattoman.

Tämän upean maiseman loivat tektoniset voimat, jotka ovat repineet halkeamia laaksoon Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen välisessä jaossa. Syntyneet rotkot ja halkeamat ovat tämän kansallispuiston tärkein nähtävyys. Tunnetuin niistä on Almannagja, joka on molempien tektonisten laattojen reunan läpi leikkaava rotko. Voit kävellä rotkon läpi ja nähdä nämä levyt kaikessa loistossaan, kun ne työntyvät esiin Islannin maisemasta.

Puistossa on myös useita geysireitä, jotka päästävät kuumaa vettä ilmaan. Nämä ovat upea näky, ja niiden tiedetään olevan maailman vanhimpia.

Thingvelliriin pääsee muutamalla eri tavalla, mutta helpoin on vuokrata auto ja ajaa itse sinne. Se on melko suoraviivainen ajomatka, joka kestää noin 40 minuuttia Reykjavikin pääkaupungista.

Toinen tapa päästä Thingvelliriin on käydä kiertueella. Nämä kierrokset jatkuvat yleensä huhtikuusta lokakuuhun, ja ne ovat loistava tapa kokea puisto ilman huolta väkijoukosta.

Jos etsit jotain hieman aktiivisempaa, voit lähteä ratsastus- tai snorklauskierrokselle puistoon. Nämä aktiviteetit ovat suosittuja sekä paikallisten että vierailijoiden keskuudessa, ja ne ovat hauska ja jännittävä tapa tutkia maisemaa.

Paras aika vierailla Thingvellirissä on toukokuusta lokakuuhun, jolloin sää on yleensä parhaimmillaan. Alue voi kuitenkin olla alttiina sateelle ja tuulelle, joten on suositeltavaa pakata mukaan vedenpitävät vaatteet.

Näiden kunnioitusta herättävien näkymien lisäksi puistossa on myös lukuisia historiallisia nähtävyyksiä. Tämä sisältää Islannin ensimmäisen parlamentin alkuperäisen paikan, joka antaa puistolle nimen.

Muihin maamerkkeihin kuuluu Thingvellirin kirkko, joka on yksi maan kauneimmista kirkoista. Sen valkoinen ulkokuori ja musta katto ovat hyvä valokuvaus!

Snaefellsjokull

Snaefellsjökull on yksi Islannin kuuluisimmista jäätiköistä. Se saavutti maailmanlaajuista mainetta sen jälkeen, kun se esiteltiin Jules Vernen matkassa Maan keskustaan, ja sitä pidetään edelleen maassa vierailevien matkailijoiden pakollisena kohteena.

Snaefellsnesin niemimaalla sijaitseva Snaefellsjokullin kansallispuisto perustettiin vuonna 2001, ja se suojelee monia jäätikön ympärillä olevia luonnonihmeitä ja viehättäviä kalastajakyliä. Tämä maan alue on turvasatama vierailijoille, jotka haluavat kokea Islannin villiä puolta, jossa on kivisiä lahtia, sammaleiden peittämiä laavakenttiä, merilintuyhdyskuntia, kohoavia kallioita ja paljon muuta.

Jos etsit helppoa päiväretkiä Reykjavikista, Snaefellsjökulliin pääsee autolla noin kolmessa tunnissa. Nopein reitti kulkee vedenalaisen tunnelin kautta Hvalfjordurin vuonon alla, mutta siellä on myös erinomainen tie, joka vie sinut ympäri vuonoa.

Snaefellsjokullissa on useita vaellusreittejä, joiden vaikeusaste vaihtelee. Suunnitteletpa sitten rauhallista kävelyä tai kokeilemassa intensiivistä vaellusta, muista tarkistaa sääennuste ja ottaa mukaan runsaasti vettä ja asianmukaiset vaellusvarusteet.

Retkeilyn lisäksi Snaefellsjökull tarjoaa monenlaista muuta ulkoilua. Voit esimerkiksi kävellä 115 jalkaa maan alle 8 000 vuotta vanhaan Vatnshellir-nimiseen laavaputkijärjestelmään, johon pääset vain opastetulla kierroksella.

Toinen suosittu harrastus on kiivetä Saxhollin sammuneen tulivuoren kraatteriin asti, josta on upeat näkymät ympäröivään puistoon. Tälle vaellukselle on parasta ottaa opas mukaan, sillä polku voi olla melko jyrkkä ja matkan varrella on monia vaarallisia reunuksia.

Kun vierailet Snaefellsjokullissa, yritä viettää vähintään kaksi päivää puistossa, sillä nähtävää on niin paljon. Näin voit nauttia alueen kauneudesta syvällisesti ja tutkia muutakin kuin vain tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Snaefellsjokull ja sitä ympäröivä alue elävät useille eläinlajeille, kuten harmaahylkeille, kirjohylkeille, kettuja, käävyvalaat ja pyöriäisiä. Pidä silmäsi auki näille olennoille, ja jos olet onnekas, saatat jopa havaita upeita miekkavalaita, joita esiintyy usein tällä maan alueella.