Loading icon

Kuinka matkustaa Bosnia ja Hertsegovinaan budjetilla

Sodasta jääneistä arpeista huolimatta Bosnia on turvallinen ja elinvoimainen maa. Pääkaupungissa ja maaseudulla on paljon tekemistä.

Paikallisten ruokien alennusten hyödyntäminen voi auttaa sinua säästämään ruokailukustannuksissa. Esimerkiksi perinteiset ruokalehdet tarjoavat usein pienen ja suuren annoksen cevapia (lihasormia). Pienempiä annoksia syövät maksavat vähemmän.

1. Pysy Sarajevossa

Sarajevon pääkaupunki on upea paikka tutkia. Kaupungissa on helppo kävellä, ja voit löytää ilmaisia paikallisten johtamia kävelykierroksia, jotka ovat loistava tapa oppia lisää Sarajevon sotahistoriasta.

Monet ihmiset ovat huolissaan matkustamisesta Bosnia ja Hertsegovinaan, mutta se on täysin turvallista matkustajille. Maassa on kaunis luonto, joka on vuoristoretkeilijöiden suosiossa, ja ihmiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Bosnia ja Hertsegovinaan on myös todella edullista matkustaa, sillä se on yksi Euroopan halvimmista maista.

Kun suunnittelet matkaa Bosnia ja Hertsegovinaan, on suositeltavaa varata lennot etukäteen, jotta saat parhaan lentotarjouksen. On myös hyvä idea ostaa meno-paluulippu, sillä se voi säästää jopa 60 prosenttia lennoltasi.

Toinen loistava tapa säästää rahaa on syödä paikallisissa ravintoloissa ja välttää turistiansa. Esimerkiksi paikallisista kahviloista ja ravintoloista löydät herkullisia bosnialaisia ruokia murto-osalla hinnasta. Esimerkiksi kuppi kahvia maksaa vain 1 euron ja tuoppi olutta noin 2 euroa. Voit myös säästää ostamalla ruokaa kadun vihertorilta, josta löydät halpoja tuotteita ja lihaa, kuten naudanlihapasramia.

2. Vuokraa auto

Bosnia ja Hertsegovina ei ole halpa kohde, mutta ei myöskään liian kallis. Budjettimatkailijoille autonvuokraus on paras tapa liikkua. Sen avulla voit matkustaa omaan tahtiisi ja käydä kaikissa maan kohokohdissa. Voit esimerkiksi vuokrata auton Sarajevon lentokentällä alkaen 18 eurosta per päivä, Tuzlan lentokentällä - alkaen 17 eurosta per päivä.

Syömisen suhteen maassa on loistavia vaihtoehtoja budjettisyöjille. Huomaat, että monet perinteiset hidasruokaravintolat tarjoavat sekä pieniä että suuria annoksia ruokiaan. Esimerkiksi, jos tilaat pienen annoksen cevapi, siinä on yleensä viisi lihasormea ja isossa annoksessa voi olla kymmenen. Samoin bosnialaiset piirakkavalmistajat veloittavat usein painon mukaan, jotta tiedät tarkalleen, kuinka paljon saat.

On tärkeää muistaa, että maa on edelleen louhittu, joten muista pysyä merkityillä poluilla ja teillä matkustaessasi syrjäisille alueille. Sinun kannattaa myös varmistaa, että noudatat kaikkia paikallisia lakeja, koska huumeiden hallussapidolla ja muilla vakavilla rikoksilla on joskus vakavia seurauksia. Paras tapa välttää ongelmia on pitää matkustusasiakirjat aina valmiina ja pitää aina mukana riittävästi käteistä. Tämä auttaa sinua välttämään ongelmia ja pitämään matkasi mahdollisimman stressittömänä.

3. Lippumatka

Liftaus on hauskaa, edullista seikkailua ja loistava tapa tavata paikallisia. Se opettaa myös kaksi tärkeää maskuliinista arvoa: kuinka ratkaista ongelmia itse, ja kuinka olla itsevarma tehdessäsi niin.

Paras paikka liftaamiseen on kaupungin ulkopuolella oleva päätie. Etsi liikenneympyrää, liikennevaloja tai nopeusmatot, joissa autojen on hidastettava vauhtia. Valitse paikka, joka on helposti nähtävissä (autot eivät pysähdy sinulle, jos ne ajavat ohi 80 km/h). Älä seiso liian lähellä moottoritietä, sillä se on vaarallista ja ärsyttävää kuljettajille.

Jos haluat vierailla Bosnian syrjäisissä osissa, harkitse auton vuokraamista. Maan linja-autojärjestelmä ei ole viihtyisä, nopea tai luotettava, ja suurten kaupunkien ulkopuolella liikkuminen voi olla vaikeaa.

Hanavesi on turvallista juoda Bosnia ja Hertsegovinassa, mutta pullotettu vesi on myös melko halpaa. Voit säästää vielä enemmän rahaa ostamalla tarvikkeita kadun vihertorilta, josta löydät laajan valikoiman hedelmiä ja vihanneksia sekä raejuustoa, smetanaa ja maitoa, jotka ovat paljon halvempia kuin supermarketeissa tai delikaupoissa.

4. Syö paikallisesti

Yhdessä Euroopan halvimmista maista Bosnia ja Hertsegovinaan on helppo matkustaa pienellä budjetilla. Kuppi kahvia voi maksaa vain 1 euron ja iso tuoppi olutta vain 2,5 euroa useimmissa paikoissa. Hinnat ovat vielä alhaisemmat, jos käyt paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa.

Kun tilaat burekin ravintolasta, etsi ruokalista, jossa on "buregdzinica" (burek-kauppa). Paikalliset tietävät, että parasta pitaa valmistavat tähän ruokaan erikoistuneet kaupat. Kaupan omistajat tekevät pitan edessäsi ja täyttävät sen millä tahansa. Suosituimmat vaihtoehdot ovat liha tai juusto, mutta voit kokeilla myös vihanneksilla ja erilaisilla makeilla täytteillä täytettynä.

Täytetyt vihannekset ovat Bosnia ja Hertsegovinan erikoisuus, ja niitä löytyy monista ruoista, kuten dolma-, sarma- tai punjena-paprika, joka koostuu täytetyistä paprikoista. Ne ovat herkullisia, ja niihin liittyy usein riisiä tai smetanaa. Näiden perinteisten ruokien kokeileminen on erinomainen tapa maistaa maan todellista makua ja oppia sen historiasta.

5. Majoitu hostellissa

Lähehistoriastaan huolimatta Bosnia ja Hertsegovina on turvallinen ja vieraanvarainen kohde matkailijoille. Sodan arvet näkyvät kaikkialla, mutta se on uskomattoman monipuolinen maa, jossa on kauniita vuoria ja jokia, herkullista ruokaa ja kiehtova kulttuuri.

Paras tapa säästää rahaa majoituksessa on majoittua hostellissa, varsinkin sesongin ulkopuolella. Hostellit ovat loistava paikka tavata muita matkailijoita ja saada tietoa siitä, mitä alueella voi nähdä. Ne tarjoavat myös erilaisia budjettivaihtoehtoja, kuten makuusaleja ja yksityisiä huoneita.

Jos etsit halpaa tapaa pitää yhteyttä Bosnia ja Hertsegovinassa, paras vaihtoehto on käyttää prepaid-SIM-korttia. Voit ostaa BH Telecom -kortin useimmista kioskeista ympäri maata ja ladata siihen tietoja tarpeen mukaan. On myös mahdollista ostaa SIM-kortti lentokentältä ennen matkaa.

Kaupungeissa voit ostaa paikallisilta kadun vihertorilta erilaisia tuoreita hedelmiä ja vihanneksia murto-osalla siitä, mitä maksaisit supermarketeissa tai delikaupoissa. Paikallisilta tuottajilta saa myös halvempaa pullotettua vettä ja raejuustoa sekä naudanlihapastramia.

6. Majoitu hotellissa

Vaikka Bosnia on hieman syrjässä eikä niin suosittu kuin Kroatia ja Montenegro, se on täynnä henkeäsalpaavia vuoristomaisemia ja kiehtovaa kulttuuria, joka tekee upeasta lomasta. Mutta se ei ole ilman haasteitaan. Liikkuminen ei ole helppoa, englantia ei aina puhuta, ja monet 90-luvun sodan jättämät arvet ovat edelleen näkyvissä.

Mutta jos olet valmis olemaan joustava ja sinulla on hieman kärsivällisyyttä, se on sen arvoista. Bosniassa on paljon nähtävää ja tehtävää koskenlaskusta jokilaskettelusta rinteillä hiihtoon ja entiseen bunkkeriin, jonka Josip Tito rakensi itselleen. Ja jos olet budjettimatkailija, voit säästää rahaa matkasi aikana.

Esimerkiksi hostellit, kuten Hostel Miran ja Hotel-Restaurant Kriva Cuprija, ovat loistavia vaihtoehtoja budjettimatkailijoille. Voit myös harkita yöpymistä etnokylissä, jotka on suunniteltu rajoittamaan ihmisen vaikutusta ympäristöön ja säilyttämään perinteistä kulttuuria. Toinen tapa säästää on vuokraamalla auto, joka voi olla tehokas ja edullinen tapa matkustaa ympäri Bosniaa. Lisäksi sinulla on enemmän vapautta tutustua maan muihin osiin, kuten Sutjeskan kansallispuistoon, Kravicen vesiputouksiin, Skakavaciin ja Blagaj Tekkeen.

7. Lähde päiväretkelle

Vaikka Kroatia ja Montenegro ovat suosittuja hotspotteja, Bosnia on edelleen monien matkailijoiden tutkan alla. Se tarjoaa upeat vuoristomaisemat ja ainutlaatuisen kulttuurin. Lisäksi englantia ei puhuta laajalti, joten voit todella uppoutua paikalliseen elämään.

Katso Sarajevon vanhankaupungin mukulakivikujia, katso taitavien sukeltajien hyppäävän alas ikoniselta Mostarin sillalta tai lähde matkalle Vrelo Bosnen luonnonsuojelualue vaellusreiteille ja vesiputouksille. Ja jos etsit lisää seikkailua, varaa kierros upeaan Perucican metsäsuojelualueeseen, suojelualueeseen, joka on yksi viimeisistä jäljellä olevista sademetsistä Euroopassa (ja Unescon maailmanperintökohde).

Vaikka rikollisuus on suhteellisen vähäistä Bosnia ja Hertsegovinassa, on silti tärkeää olla aina tietoinen omaisuudestasi. Varmista, että pidät arvoesineet turvassa ja ota mukaan vain tarpeeksi käteistä välittömien kulujen kattamiseksi. Muista myös pakata runsaasti kerroksia ja vedenpitäviä varusteita, kun vierailet vuorilla talvella. Ota myös kartta mukaan ja osaa navigoida siltä varalta, että eksyt! Lopuksi on aina viisasta ottaa matkavakuutus. Napsauta tätä vertaillaksesi ja ostaaksesi edullisia matkavakuutuksia.