Loading icon

Maantiekuljetus Isossa-Britanniassa

Maantiekuljetus Isossa-Britanniassa

Britanniassa auto on jumala ja kuningas. Autonomistajien määrä on suuri - viime kädessä yksityiskäytössä olevia autoja on 22 miljoonaa. Tiet, erityisesti Kaakkois-Britanniassa, ovat Euroopan mantereen vilkkaimpia.

Mukava matkan saamiseksi monet turistit käyttävät mieluummin autonvuokrauspalveluita UK. Keskimääräinen autonvuokraushinta London Cityn lentokentällä on 20 euroa päivässä, Manchesterissa vuokraus on sama kuten lentokentällä, vaikka yleensä vuokraaminen lentokentällä on halvempaa.

Britanniassa on laaja tieverkosto. Matkustaminen lähes kaikilla teillä on ilmaista, mutta ruuhkassa seisominen on pitkään ollut olennainen osa brittiläistä elämää. Viime vuosina hallitus on yrittänyt ratkaista ruuhka-ongelman sen sijaan, että se olisi laajentanut valtateitä (mikä vain lisää niiden ruuhkautumista), vaan ryhtynyt ottamaan käyttöön maksullisia teitä.

On vaikeaa kertoa, tehdäänkö nykytilanteessa tarvittavat investoinnit joukkoliikenteen kehittämiseen, jotta siitä tulisi tehokas ja edullinen autojen korvike. Samalla kun britit yrittävät siirtyä joukkoliikenteeseen nostaen polttoaineiden hintoja (Britanniassa bensiini on kalliimpaa kuin useimmissa muissa maailman maissa).

Mitä tulee brittien käyttäytymiseen tiet, se on sopusoinnussa niistä vallitsevan stereotypian kanssa. Maassa on tapana osoittaa kohteliaisuutta ja kunnioitusta muita tienkäyttäjiä kohtaan, ja kaikki merkit töykeästä käytöksestä voivat aiheuttaa raivoa ja kaunaa.

"Valtatieraivon" vakavia ilmentymiä ei esiinny usein, vaikka monilla on tästä asiasta erilainen mielipide, koska on tavallista, että tiedotusvälineet nostavat hypeä erityisen skandaalikohtaisista pahoinpitelytapauksista.
Ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on ehdottomasti kielletty. Sääntöjen rikkojiin sovelletaan erittäin ankaria seuraamuksia.